Jó-e falni?

Ebben a blogban - főleg budapesti - vendéglátó egységekben szerzett tapasztalatokat osztok meg az érdeklődőkkel. Hol jókat, hol kevésbé jókat...

Friss topikok

Címkék

amerikai (1) belváros (23) bio (3) Cegléd (1) étterem (40) Gödöllő (1) Győr (2) hal (1) hambi (13) házi finomság (5) Hévíz (7) kávézó (7) Kecskemét (1) kerthelyiség (21) Keszthely (1) Kőbánya (8) olasz (14) pizza (14) süti (9) szendvics (14) teázó (1) thai (2) vega (2) Címkefelhő

Kenyér variációk

2015.07.22. 23:43 Befaló

Sokféle bolti kenyeret kipróbáltunk már, ahogy néhány házi sütésű variációt is. A boltiból a kukoricás a kedvencem, de sajnos ennek beszerzési helye mostanában nagyon nem esik útba, a háziból pedig egyértelműen az olivás a favorit!

Az alaprecept nagyon egyszerű, a sütés csak pár perc, igazából a kelesztés az, ami némi időt igénybe vesz. Lássuk akkor, hogyan készül az én kenyerem:

Fél kiló lisztet egy tálba teszünk (én mostanában 450 gramm BL80-as lisztet használok 50 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszttel keverve, de lehet finomlisztből is készíteni).

01_feszek.jpg

A közepén kis fészket alakítunk ki (én ehhez egy egyszerű evőkanalat használok), abba teszünk egy zacsi szárított élesztőt (természetesen friss élesztőt is használhatunk, ebből 25 gramm kell - de azt ne egy nagy darabban, hanem kis darabkákra morzsolva tegyük a fészekbe), az élesztőbe belekeverünk egy egész pici (késhegynyi) cukrot (én kókuszvirág cukrot használok, de igazából majdnem mindenféle cukor megfelel - kivétel pl. a xilit, attól nem fut fel az élesztő), a cukros élesztőbe beleöntünk egy kis kézmeleg vizet - csak annyit, amennyi ellepi, amennyivel kitelik a kis fészek.

01_feszek_vizzel.jpg

Ezután a fészek oldaláról a tetejére kotorászok annyi lisztet, hogy vékonyan befedje, így a fészkünkből kis hegyecske lesz. Ha ez megvan, a tál szélére szórok 12 gramm sót vigyázva, hogy még közel se legyen az élesztős hegyünkhöz, mert a só gátolja az élesztő felfutását.

kis_kenyer.jpgKonyharuhával letakarjuk, félretesszük 15-20 percre lehetőleg meleg, huzatmentes helyre. A fenti idő elteltével megnézzük, hogy "kitört-e a vulkán". Ez annyit jelent, hogy jobb esetben a kis hegyünk tetején elkezdett "kibugyogni" a felfutott élesztő.

02_vulkan.jpg

Ha megrepedezett ugyan a hegytető, de még nem tört ki a vulkán, akkor várjunk még néhány percet!

03_robotgep.jpg

Ha a vulkánunk megfelelő állapotban van, akkor ráöntünk még 3 dl kézmeleg vizet, és jöhet a robotgép dagasztó szárral (természetesen lehet kézzel is dagasztani). Dagasztás előtt lehet tenni bele egy kis olajat - én kókuszolajat használok, fél evőkanálnyit szoktam tenni hozzá.

Addig dagasztjuk a tésztát, amíg már nem ragad a tál széléhez, hanem egy masszaként viselkedik (kb 10-20 perc). Ekkor ismét letakarjuk a konyharuhával, és félretesszük egy órára szintén meleg helyre.

Egy óra elteltével megnézzük a tésztánkat. Eddigre nekem nagyjából ki szokta tölteni a tálat.

08_formaba.jpg

Ha szépen megkelt, akkor átgyúrom kicsit (a rám ragadás elkerülésének érdekében vizes) kézzel, és vagy formába teszem (én szilikont használok), vagy gyökérre formázom, amit úgy érek el, hogy hosszúkásra nyújtom a tésztát, és megcsavarom az egyik irányba. Erre mostanában szoktam rá, mert megvan az az előnye, hogy ha lágyabb is kicsit a tészta, a csavarás miatt nem tud szétfolyni, nem laposodik el a kenyerünk. Ha a gyökérformát választom, akkor én a rácsra teszem a szilikon sütőlapo(ka)t, és arra megy a tészta: zárt tepsiben jobban le szokott kapni az alja, ezért nem szeretem.

Ha ezzel megvagyunk, ismét pihentetjük letakarva kb egy órát. Én 40 + 20 percre szoktam félretenni, az utolsó 20 percre már bekapcsolom a sütőt, mert ennyi idő kell neki, hogy felfűtsön.

olivas_gyoker.jpeg

Ahogy a poszt elején már említettem, nálunk mostanában az olívás gyökérformájú a legkelendőbb. "Véletlenül" van is erről egy képem sütés előtti stádiumban.

09_formaban_is_megkelt.jpg

Ha újra megkelt a tészta, és felmelegedett a sütő akkor alsó+felső sütéses+légkeverés irányba csavarom a gombját, és beteszem a cuccot. Így sütöm a legmagasabb hőmérsékleten 10 percig. Ha ez eltelt, leveszem a sütőt 100 fokra (nyilván nem fog ennyire lehűlni, de nem is az a lényeg, hanem hogy a belseje is át tudjon sülni), és kicsit kinyitom az ajtót, hogy hűljön a sütő. No nem sok időre nyitom ám ki, csak amíg benézek, és megvizsgálom a kenyérke színét, formáját. A kisebb hőfokon sütöm 6 percnyit, majd ismét felveszem a legmagasabb hőfokra, és újabb 6 percig sütöm (kenyérformában a második harmadik szakasz is lehet 10 perces).

Ha így sütjük, kicsit rusztikus lesz a kinézete, főleg, ha a gyökér formát választjuk. Ha kenyérformában sütöttük, akkor úgy lesz igazán szép, ha megkenjük vízzel, mielőtt visszavesszük magasabb hőfokra.

A 10+6+6/10 perc után kivesszük, rácsra tesszük (én jobb híján fakanalakból szoktam építeni "rácsot") és azon hűtjük egy konyharuhával letakarva, (hogy a kenyér alja is tudjon szellőzni).

Annyi megjegyzésem lenne, hogy korábban gázos sütőm volt, abban természetesen más a sütési idő. Ott mindez úgy nézett ki, hogy 20 perc + 20 perc + 20 perc. De nyilván ahány sütő, annyi sütési idő, ezt sajnos mindig egyedileg kell kitapasztalni sütő és kenyérszín kedvelés függvényében!

És akkor  a következő verziókat szoktam készíteni a fenti alaprecepten kívül:

  •  olivás: a vulkán kitörése után teszem bele a negyedbe vágott magozott zöld olívabogyót (3-5 evőkanálnyit szoktam használni). Ennél arra kell figyelni, hogy a bogyó is sós, ezért 12 g helyett csak 9 g sót szoktam a tésztába tenni. Illetve a 3 dl víz nem sima víz, hanem teszek 4-5 evőkanálnyi bogyólevet is, azzal együtt mérem a 3 dl-t. Ez azért jó, mert kicsit olajosabb lesz a tészta - persze ilyenkor más zsiradékot nem teszek hozzá.
  • magos: ennél a verziónál 450 g lisztet használok, 50 g maggal keverve. Arra figyeljünk, hogy az élesztő ne a magokkal érintkezzen, hanem főként a liszttel. Nem érdemes ennél több magot tenni bele, mert "törékeny" lesz a tésztánk, nem lesz jó az állaga. A magok nálam a következők szoktak lenni:
    • tökmag
    • lenmag/lenmagpehely
    • zabpehely
    • napraforgómag (nem pörkölt, nem sós)
    • szezámmag (ebből csak picit használok, mert a sok szezámmagtól fura lesz a kenyér - nekem)
  • szárított paradicsomos: a bogyóshoz hasonlóan készül, de kevesebb szárított paradicsom megy hozzá, mint bogyó a bogyósba.

Szólj hozzá!

Címkék: házi finomság

A bejegyzés trackback címe:

https://falnijo.blog.hu/api/trackback/id/tr267648194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása