Jó-e falni?

Ebben a blogban - főleg budapesti - vendéglátó egységekben szerzett tapasztalatokat osztok meg az érdeklődőkkel. Hol jókat, hol kevésbé jókat...

Friss topikok

Címkék

amerikai (1) belváros (23) bio (3) Cegléd (1) étterem (40) Gödöllő (1) Győr (2) hal (1) hambi (13) házi finomság (5) Hévíz (7) kávézó (7) Kecskemét (1) kerthelyiség (21) Keszthely (1) Kőbánya (8) olasz (14) pizza (14) süti (9) szendvics (14) teázó (1) thai (2) vega (2) Címkefelhő

2014. május - Hévízi Gyógytó

2014.06.22. 22:16 Befaló

Mivel nyaralunk, és mivel ezt általában Hévízen tesszük, a Hévízi Gyógytavat is tudom véleményezni - így meg is teszem :-) Ez az a létesítmény, ami miatt elkezdtünk Hévízre járni, de most már nem ez az egyetlen ok, ami miatt újra és újra visszatérünk :-) A Tó az, ahol - azok közül a helyek közül, ahová visszajártunk - a legkevésbé érezzük, hogy a személyzet célja az, hogy jól érezzük magunkat, visszatérjünk, de ezen a téren az utóbbi években tapasztaltunk némi javulást. Tudjuk, a Tó elsősorban nem nekünk, magyaroknak épült ki ilyen szépen, valószínűleg nem mi vagyunk a fő bevételforrás, de mi mégis szeretjük, és szeretnénk, ha szeretnék, hogy visszatérjünk.

A Római utcából 860 méter a hátsó bejárat, és a Tó felé kellemesen lejt a terep, így odafelé egész kellemes a séta - hazafelé pedig általában enni megyünk, így jól esik egy kis plusz mozgás kaja előtt :-)

A szállásunkból adódóan nem a főbejárat irányából szoktunk közelíteni, hanem a Festetics Fürdőház felől.

Mikor most megérkeztünk (hétvégén 11 óra körül), kb 10 percet kellett várni arra, hogy kiszolgáljanak. Egy kasszás szolgálta ki az előttünk lévő vendéget, de volt valami fennakadás, ezért nem nagyon haladt a dolog, és a másik hölgy, aki a pult mögött ült, nem mutatott hajlandóságot arra, hogy bárkit kiszolgáljon - pedig a sorban mögöttem várakozó kedves vendég többször próbált odalépni a pulthoz jelezve, hogy szeretne valamit.. Így ki kellett várnunk, amíg az előttem lévő úr ki (nem) szolgálása befejeződik. Azért írtam így, mert az úriember végül nem vett semmit, ugyanis valami könyvet keresett, ami miatt a másik bejárathoz irányították, vagy máshová, de a lényeg, hogy kb. 10 perc alatt megbeszélték, hogy itt nem tudnak neki könyvet adni.. Tudom, az én hibám, de ezen az indításon egy kicsit felhúztam magam.

Egyébként rengeteg jegytípusból választhatunk, van többféle időtartam, és szolgáltatás szerinti változat. Amikor végre sorra kerültünk szerettem volna kérni két 3 órás belépőt szaunabelépővel kiegészítve. Itt jött az első kellemes meglepetés, a hölgy javasolta, hogy ilyen esetre van egy olyan jegy, ami 4 órás benntartózkodást tartalmaz tó + szaunahasználattal, aminek ára kedvezőbb, mintha egy sima 3 órást veszek plusz szaunajeggyel. Ezzel némiképp sikerült ellensúlyoznia a hölgynek a várakozás közben felgyűlt bosszúságot. A következő kellemes meglepetés az volt, hogy új típusú karszalagok voltak, amikkel immáron átjárhatóvá vált a Tó, ami azt jelenti, hogy akármelyik bejáraton jövünk be, bármelyiken tudunk távozni.  Ez nem tűnik nagy dolognak, de ha azt vesszük, hogy ez korában nem így volt, akkor igenis nagy lépés a "jövő" felé. Korábban az volt a gyakorlat, hogy mielőtt beléptél a létesítménybe, át kellett gondolnod a napod hátralévő részét, mert ahol bejöttél, csak ott mehettél ki... Most már mind a jegyeknél, mind pedig a több alkalomra szóló bérletek kompatibilisek mindkét oldali ki-beengedő kapukkal.

01_W_értékmegörzö_hátul.jpg

Ami még újdonság, az a hátsó bejáratnál lévő rengeteg értékmegőrző szekrényke: eddig ugyanis csak a főbejáratnál találtunk ilyet, ami egy jó pár perces séta volt a hátsó bejárattól, amit azért nehezményeztünk, mert a nem túl olcsó belépőért sétálhattunk oda-vissza több percet azért, hogy biztonságban tudjuk az értékeinket.

A pénztárban lévő hölgy kedvessége volt az első lépés, és innentől kezdve csak kellemes élményekben volt részünk. Bár ahogy említettem, évek óta visszajáró vendégek vagyunk, az "új részt" még nem próbáltuk, ennek most jött el az ideje. Valószínűleg azért maradt ki eddig ez a rész, mert nagyrészt jó időben érkeztünk, akkor a Tó nagyszerűen kielégíti a pihenési igényeinket, és amúgy sehol nem találtunk arra vonatkozóan normális leírást, hogy mit takar a wellness rész, milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe a plusz 1.700,- forintunkért.

Az "új rész" a wellness részleget takarja, ahol van két szauna, amiből egyet fürdőruhában, egyet pedig csak anélkül - szaunakendővel - használhatunk, gőzfürdő, infraszauna, tepidárium, "sóbarlang", "jégbarlang", Kneipp-taposó, kertiszauna, pihenőszoba, ülőmedence és jakuzzi, ezek közt pedig nyugágyak az izzadások és csobbanások közti időre. Minden egység ajtaján jól kivehetően jelzik, hogy mi az, amit fürdőruhában, mi az, amit pedig csak szaunakendőben vehetünk igénybe.

03_W_wellness_víz.JPG

Ezen kívül ami pozitív, az az, hogy van ballonos víz (és pohár is!), és (nem túl kis) fakkok, ahová bepakolhatunk mindent, amire éppen nincs szükségünk.

Ami még kellemes és váratlan meglepetés volt, hogy a jakuzzibból (amire egyébként általában úgy gondolok, mint egy bacitelepre) láttuk, hogy vízmintát vittek ellenőrzésre.. Ez némiképp megnyugtató, bár tudom aki hasonlóan előítéletes a langyos/meleg vizű ülőmedencékkel kapcsolatban, mint én, annak ez nem biztos, hogy elég..

Ami miatt teljesen jól éreztük magunkat, az a sok lehetőség mellett az volt, hogy nem volt tömeg, és akik voltak, nagyrészt szintén csendesen pihenni jöttek.

Szerencsére voltak napsütéses időszakok is, az egyik ilyet kihasználva ki tudtunk menni ara is egy félórácskára. Mondhatnátok erre azt is, hogy rossz időben ott a Tó fedett része. Rövidtávon (azaz egy gyors merülésre) jó megoldás, de mivel a rossz időben mindenki ide húzódik vissza, elég nagy tömeg tud lenni, és nem egy nagy élmény úgy úszkálni a finom gyógyvízben, hogy idegenek másznak az ember arcába. Szóval jól jött az a kis napsütéses időszak :-)

Aki nem ismeri a helyet, annak leírom, hogy az öltözők vegyesek, tehát férfi/női szekrények nincsenek elkülönítve, az öltözőkön belül találunk kis öltözőfülkéket, itt tudunk átöltözni. Az öltözőt a Tóval egy-egy mosdó/tusoló köti össze, ami már természetesen nemenként el van különítve.

W_leolvaso.jpg

A szekrények számomra teljesen megbízhatóan működnek. Amikor megváltod a belépőt, kapsz egy karórához hasonlító csuklóra csatolható dolgot, amit a különböző helyeken elhelyezett leolvasók elé tartva ellenőrizheted, mennyi időd van még, és milyen szolgáltatásokért is fizettél - ha a nagy nyaralásban elfelejtetted volna... Szintén ennek az "órának" a segítségével kapsz szekrényt a ruháidnak, amit szintén csak az "óra" segítségével tudsz kinyitni. Itt ismét egy furcsaság: a párommal rögtön egymás után kértünk szekrényszámot, és olyan szekrényszámok lettek hozzárendelve a belépőnkhöz, amiknél két távolabbit nehéz lett volna találni.. Nem tudom, mi alapján dobálja a rendszer a szekrényeket, de ezen a téren némi optimalizálás ráférne.. Értem én, hogy az se jó, ha egymás után ugyanoda adja a szekrényeket, mert ha mondjuk egy nagy csapat idegen jön utánunk, akkor kellemetlen, hogy egymás szájában kell öltözni, de némi átmenet azért van a két verzió között.. Mindegy, megoldottuk, csak furcsa volt!

W_makett.jpg

Amit a Tóról egyébként tudni kell, az az, hogy ez Földünk legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava (a fenti képen a bejáratnál elhelyezett makett látható). Ez azt is jelenti, hogy élő forrás táplálja, s vízhozamnak köszönhetően kb. 3 nap alatt kicserélődik a tó vize. A víz télen-nyáron meleg, bár télen is ajánlják a fürdőzést benne, szerintünk azért ez nyáron nyújt igazi élményt (mi télen nem bírunk belemenni, ahogy nekünk a Balaton is hideg még a legnagyobb melegben is :-)). A tóban mindenféle élőlénnyel találkozhatunk, ebbe beletartoznak a védettséget élvező tavirózsák, melyek virágzáskor gyönyörűek (bár engem a frász kerülget, mikor egy-egy levél, vagy inda a víz alatt hozzáér a lábamhoz - még akkor is, ha úszógumival vagyok), most például rengeteg ebihallal találkoztunk, az épületen lakó fecskék is biztosítják a felhőtlen pihenést - gyermekkoromban a böglyöktől nem nagyon lehetett megmaradni a tó környékén se. Ezen kívül egy cuki kacsacsalád él a tóban, akiket mi csak búvárkacsáknak hívunk, mivel képesek arra, hogy úszkálás közben lebuknak a tó vize alá, és több méterrel odébb tűnnek csak fel újra a víz felszínén. Ezen kívül az is a kedvencünké teszi őket, hogy igen különlegesen "hápognak", messziről halljuk, ha a közelben van egyikük :-D Egyik nap pl. néhány méter közelségbe úszott egy kiskacsa, hogy köszöntsön bennünket :-D Mindemellett egy felnőtt búvárcsaka kb. 10 centis :-D

Összességében csak azt tudom mondani, hogy a Tó bár nem olcsó, de ha rá tud szánni az ember egy kisebb-nagyobb összeget, akkor tökéletes hely a pihenésre akkor is, ha "csak" a gyógyvízben szeretnénk úszkálni, de akkor is, ha összetettebb pihenési formára vágyunk!

--------------------------------------------------------------------------------

Cím: 8380 Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.

web

--------------------------------------------------------------------------------

Szólj hozzá!

Címkék: Hévíz

A bejegyzés trackback címe:

https://falnijo.blog.hu/api/trackback/id/tr146157317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása